Debat og politik

Danskernes ja er et kæmpe ja tak til internationalt samarbejde

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri. Foto: Dansk Industri.

Danmark afskaffer EU-forsvarsforbeholdet og sikrer sig dermed en bedre plads med mere indflydelse i EU-samarbejdet. Det har danskerne besluttet skal ske efter folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet onsdag. Nu skal vi bruge vores nye og vigtige stemme i EU-forsvarssamarbejdet til at medvirke til at skabe et mere sikkert og trygt Europa, siger DI’s topchef.

I 30 år har Danmark ikke kunnet deltage i EU’s sikkerheds- og forsvarssamarbejde på grund af et forbehold, der nu bliver afskaffet. Det har danskerne besluttet onsdag ved en historisk folkeafstemning. Resultatet glæder landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, da det blandt andet betyder, at Danmark får en plads ved bordet, når vigtige sikkerheds- og forsvarspolitiske beslutninger skal træffes, der under alle omstændigheder har stor betydning for vores land.

– Danmark har fået en ny og vigtig stemme i EU’s forsvarssamarbejde, som vi skal bruge til at skabe et mere sikkert og trygt Europa. Ruslands aggressive invasion i Ukraine har ændret verden og sikkerhedstruslen mod Vesten på meget kort tid, og det kalder simpelthen på et stærkere Europa. Når der skal træffes vigtige beslutninger i EU, der har direkte betydning for Danmark, skal vi selvfølgelig være med ved bordet. Og det får vi heldigvis mulighed for nu, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Forsvarsforbeholdet indebærer, at Danmark ikke har kunnet deltage i udarbejdelsen og gennemførelsen af EU’s afgørelser og aktioner, som har indvirkning på forsvarsområdet. Danmark er det eneste land, der har haft et forsvarsforbehold, hvilket har kostet indflydelse i EU.

– Danskernes ja er et kæmpe ja tak til internationalt samarbejde. Forsvarsforbeholdet har spændt ben for vores muligheder for at tage aktiv del i EU-samarbejdet på forsvarsområdet. Nu kommer vi til at løbe med. Vi kommer til at være med til at lægge den kurs, der skal sikre Europas fremtid og vi kommer til at være med til at beslutte, hvilken forsvarsteknologi, vi skal satse på for at stå stærkest muligt – sammen. Vores sikkerhed er helt afgørende for os alle – også for erhvervslivet, siger Lars Sandahl Sørensen.

– I dag hænger sikkerhedspolitik uløseligt sammen med erhvervspolitik. Dansk erhvervsliv har de bedste muligheder for at udvikle sig i en sikker og fredelig verden. For danske virksomheder og deres medarbejdere har udviklingen i Ukraine været en alvorlig påmindelse om, at vi lever i en urolig og omskiftelig verden, hvor vi ikke kan tage noget for givet. Vi skal hele tiden være parate til at forsvare vores interesser og finde veje ud af kriser, der opstår, siger Lars Sandahl Sørensen.

Et styrket EU på forsvarsområdet bidrager samtidig til et stærkere NATO, som der i den grad er og bliver brug for i fremtiden.

– Et stærkt EU er en forudsætning for et stærkt NATO. Vi støtter NATO’s målsætning og politikernes ønske om at øge det danske forsvarsbudget på 2 pct. af BNP. Som samfund skal vi til at tænke forsvar på en helt ny måde, der indebærer et langt tættere offentligt-privat samspil, siger Lars Sandahl Sørensen.

Kommentarer