Jeg tror alle, der har erfaring med BBR-registeret ved, at det er fyldt med forkerte data. Hvis der var en it-kyndig, der nævnte den problemstilling, hvad var så det politiske svar?
Den sag hænger sammen med en større problemstilling, som, jeg mener, det er essentielt at få mere fokus på: hvordan digitaliseringen fundamentalt påvirker alle samfundsdimensioner.
Jeg vil rigtigt gerne have mere it-sagkundskab ind i det politiske univers. Både praktisk, som i varmecheck-eksemplet, men også ift. de overordnede rammer. Her er eksempler på it-relaterede problemstillinger, som kræver politisk stillingtagen:
- Beskyttelse af samfundets it-struktur. Har vi en plan B, hvis det hele bliver hacket? Estland har etableret redundant system med basale data i et andet land.
- Kunstig intelligens. Det bliver viiiiildt. Det er potentielt en kraft, der kan omkalfatre vores samfund. Vi skal være bevidste herom + inkludere, at AI bliver så kraftigt, at det muligvis skal reguleres, som vi i dag regulerer ABC-våben.
- It-kompetence i skolen. Ikke alle skal være programmører, men alle bør kende »the basics«, ligesom alle skal kende basal biologi, fysik og kemi.
- It-havarikommission. Hvorfor laver vi ikke en gennemgribende evaluering, når større IT-projekter kuldsejler?
- Reform af indkøbsregler for det offentlige. Det gør det svært for startups at være med + kvæler innovation
- Vi er afhængige af kritiske it-komponenter (chips mv) fra diktaturstater (=Kina). Vi blev afhængige af Saudi-olie og russisk gas, lad os undgå det på it. EU ser på det, men DK burde presse på
Vi skal sørge for, at it-perspektivet er dybt integreret i den politiske beslutningsproces.
Og ja, jeg siger det selvfølgelig også med den bagtanke, at jeg delvist har en it-baggrund, men ovenstående er en reel udfordring.
Så stem gerne på en person, der kan bringe den kompetence til bordet – undertegnede eller en anden.
Kommentarer